zondag, mei 08, 2005

Petra

Hallo allemaal,

Nou, we zijn een beetje bekaf. We hebben zo'n 8 uur in Petra doorgebracht. Vanmorgen om 06.00 uur (ja, jullie lezen het goed) opgestaan en uitgebreid ontbeten. Om 07.30 uur stonden wij voor de poort van Petra. Het duurde ongeveer drie kwartier voordat we bij de beroemde 'Treasury' waren. Deze stond half in de schaduw en half in het licht dus dat was even lastig fotograferen. 's Middags hebben we nog een foto gemaakt. Maar goed, het was vanmorgen vroeg al een lekker temperatuurtje. Eerst was er nog wel het een en ander aan schaduw te vinden maar naarmate de dag vorderde, werd dit hard minder. De afstanden vielen ons erg mee; we hadden gedacht dat het meer zou zijn. Je kunt hier natuurlijk eindeloos ronddolen; als je alles wilt zien, ben je zeker 5 dagen nodig maar dat is inclusief hiking trails. Het is allemaal erg mooi, wat een kleuren en zoveel verschillende. We wilden eigenlijk ook naar 'The Monastry' (klooster) maar dit is een gigantische klim, zo'n 800 treden en nog vlak loopwerk. Dit is voor mijn knie niet haalbaar maar ze hadden ezels lopen. Eigenlijk wilde ik dit niet, maar het klooster trok toch. Dus toch maar een ezeltje genomen, inclusief eigenaar. De eigenaar en Bert liepen mee. Omhoog ging nog wel. De ezel heeft niet alle treden gelopen. Ik moest zelf ook nog een aantal doen. Gelukkig had ik de brace mee, anders had ik het wel kunnen vergeten. Het was inmiddels al bloedjewarm maar boven bij het klooster waaide het behoorlijk. Er werd ook heel wat zand meegenomen zodat beneden de andere 'schatten' behoorlijk wazig werden. Staat niet leuk op je foto. Wel gunstig voor een mooie zonsondergang maar daar gaan we niet op wachten. Goed, het klooster. Dat is een uit stenen uitgehakt gebouw van zo'n 45 mtr x 48 mtr hoog (pin me er niet op vast). Wat een gigantisch ding en erg mooi. Toen weer naar beneden, met de ezel. Nou, dat was minder dan omhoog. Arm dier. Maar ik heb nu nog meer moeten lopen (als jullie dat geruststelt). Daarna weer terug richting ingang. We hebben heel veel gezien, maar we kunnen niet alle namen onthouden dus we zullen dat niet allemaal opschrijven. Aan het eind waren we toch wel een beetje op en toen we door de siq terug moesten ging het nog. Maar daarachteraan kwam nog een stuk van een kilometer (vals plat - vertaling: het lijkt vlak, maar gaat behoorlijk omhoog). In de brandende zon, nergens schaduw. Dat was even doorbijten maar we hebben het gehaald. Nog even wat fris gekocht om bij te komen en toen naar het hotel. Lekker gebadderd, want dat kunnen we morgenavond wel vergeten. Lekker bijgekleurd (bruin, neigt iets naar rood).

Daarna hebben we lekker gegeten bij Al Wadi Restaurant. Erg goed en volgens mij het goedkoopste adres tot nu toe. Nu nog even internetten dus en mail checken. De computer sloot mijn mail af maar ik heb berichtjes gelezen.

Alles gaat hier dus weer uitstekend. De helft van de vakantie is al weer om. Morgen gaan we naar Wadi-Rum en slapen we in een tent. Vanavond de eigenaar gebeld (mobiel) en leek een aardige man. Wij moeten de auto ergens parkeren en dan komt hij ons ophalen. Geen idee wat ons allemaal te wachten staat. Horen jullie de volgende keer.

Groetjes en tot de volgende keer,
Bert en Yvonne