woensdag, mei 18, 2005

Zandstorm op 12 mei 2005

Op onze laatste dag, de busreis van Aqaba naar Amman, had ik het over een rare kleur van de lucht en de blauwe zon in Amman. We hebben, blijkt nu, dan toch wel wat bijzonders meegemaakt want via via kwam ik bij onderstaand artikel terecht (http://www.hln.be/hln/cch/det/art_60012.html). Deze foto was van de dag daarna op 13 mei, maar op 12 mei moet dit ook al bezig zijn geweest:

Stofwolk van honderden kilometers boven Rode Zee




De Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) van de NASA-satelliet Aqua heeft deze opmerkelijke foto gemaakt van het gebied boven de Rode Zee.

Een dikke stofwolk belemmert het zich het onderliggende zee- en aardoppervlak, dat zich uitstrekt over de Rode Zee, tussen Egypte en Saoedi Arabië. Niet zichtbaar op de foto is Jordanië, een flink eind ten noordoosten van het getoonde gebied. Daar zou de stofwolk, enkele honderden kilometers lang, zijn ontstaan.

Op de foto, die dateert van vrijdag maar pas in het weekeinde werd vrijgegeven, is duidelijk de Nijl te zien (het lint dat zich aan de linkerkant van beneden naar boven uitstrekt en uitmondt in een driehoekige delta), alsook het Sinaï-gebied dat zich als en pijlpunt richt naar de zuidelijk gelegen Rode Zee.